3.12 Decemberhälsning

Hej alla studerande, vårdnadshavare och personalmedlemmar!

Distansundervisningen är i full gång. Vi hoppas att alla, trots denna svåra period, både finner ork att kämpa med skolvardagen och tid att njuta av den stillsamma decembermånaden och dess vackra julbelysning.

Vi har fyra viktiga ärenden för er:

 • Mattlidens gymnasiums självständighetsfirande sker på fredagen 4.12 kl. 10.30. Festligheterna streamas online på Mattlidens Youtube-kanal: https://www.youtube.com/user/MattlidensGymnasium
 • Avhämtning av de veckovisa lunchpaketen sker på måndagar kl. 16.00-16.30 utanför huvudingången. Avhämtningarna sker alltså på må 7.12 och 14.12 (skoldagarna 21.-22.12 ingår i föregående veckas paket). Följande veckas lunchpaketanmälan sätter ingång även den på måndagar och anmälningstiden tar slut på onsdagar kl. 7.30 på morgonen. Anmälan görs skilt för varje vecka och av studeranden då hen är inloggad i sitt eduespoo-konto. Vårdnadshavaren kan alltså inte ta hand om anmälan. Anmälningslänken skickas via Wilma på måndagar.
 • En påminnelse gällande Mattlidens gymnasiums online infokväll kring rusmedelsmissbruk, som hålls nu på må 7.12 kl.18.00-19.00 (föreläsning på svenska) och ti 8.12 kl.18.00-19.00 (in English). Som gästföreläsare har vi Maria Thelen, utbildad erfarenhetsexpert (förälder till en missbrukare) och grundare av Kondis ry. Tillställningen är interaktiv, deltagare kan anonymt ställa frågor via en chattfunktion. Vi önskar att alla våra vårdnadshavare deltar i webinariet tillsammans med sina barn. Vi ordnar dessa kvällar både som en följd av de oroväckande höga siffrorna gällande rusmedelsbruk, som kom fram i den senaste Hälsa i skolan -undersökningen och på önskan av familjen till den under hösten avlidne studeranden. Länken till webinariet: https://www.mediaserver.fi/live/mattlidens-gymnasium
 • Gammeldans: på grund av den rådande pandemin är Esbo stad förberedd på att vid behov flytta gammeldansuppvisningen från 12.2.2021 till ett senare tillfälle under våren 2021. För Mattlidens del betyder detta följande:
  • Gammeldanskursen pågår nu i period 3 som planerat, dvs. på distans i december och som närundervisning i januari, ifall situationen så tillåter.
  • Extra övningar ordnas antingen i januari ifall datumet inte flyttas eller t.ex. i period 4 ifall datumet flyttas. Dessa detaljer kan ännu bearbetas i lugn och ro och i samråd med studerandena.
  • Ifall datumet flyttas, ser vi till att omboka Opinmäki till åtminstone kvällsuppvisningarna.
  • Festligheterna streamas oberoende av gammeldansdatum.
  • Det slutgiltiga beslutet om gammeldansdatum fattas senast 15.1.2021 på huvudstadsregionsnivå.

Med önskan om både produktiva och avkopplande arbetsdagar där hemma,

rektorerna på Mattlidens gymnasium

2.10.2020 Brev till alla studerande inför period 2

Hej alla!

Några viktiga ärenden:

1) En minnesstund hålls på måndagen 5.10 kl. 10.45 i basgrupper. Ni börjar er lektion i position 3 helt vanligt i det klassrum och den tid som det står i Wilma för den lektionen. Ca. kl. 10.30-10.35 avslutar ämnesläraren sin lektion och skickar er till klassrummen nedan (ifall ni inte befinner där redan) för minnesstunden.

20A: M 19A: S 18A: N
20B: Aud 19B: Bild 18B: V
20C: O 19C: P 18C: B
20D: G 19D: F 18D: Läsesal
20E: T 19E: Q 18E:D
20F: E 19F: U 18F: I
2) Esbo befinner sig i en kritisk fas gällande korona. Följ de nya rekommendationerna kring munskydd. Vår främsta målsättning är att kunna fortsätta med närundervisning så länge som möjligt så nu är det dags att alla hjälps åt. HÅLL GOD HYGIEN, UNDVIK NÄRKONTAKT, ANVÄND MUNSKYDD, STANNA HEMMA OM DU ÄR SJUK, FÖLJ EGNA LUNCHTIDER. Tack.

3) Schemat bör nu vara i skick i Wilma inför period 2. Vi var tvungna att vara ytterst kreativa för att få allt att gå ihop. Kolla noga och flera gånger under veckan (eller t o m dagen!) ditt schema dvs. klockslag och klassrum så att du är på rätt plats på rätt tid. Det kan hända att lärarna ännu hittar några fel men vi ser till att vi åtgärdar dem under helgen.

4) Under nästa vecka deltar vi alla i den årliga obligatoriska utrymningsövningen i skolcentret. Följ anvisningarna då övningen sätter igång i centralradion. Säkerhetsavstånden gäller även under denna övning.

Ha en underbar helg efter utvärderingsveckan!

MVH,

Saana

24.9.2020 Brev till alla studerande i slutet av period 1

Hej alla!

Bra kämpat alla ni som haft närundervisning i skolan och ni som studerat hemifrån! På fredagen börjar utvärderingsveckan och period 1 närmar sig sitt slut.

Vi välkomnar tillbaka våra abiturienter på fredagen! De har arbetat flitigt hemma och deltagit i studentskrivningarna. Men därför önskar jag påminna er alla: fr o m fredagen har vi ett fullt hus igen med 600+ studerande. Samtidigt har coronafallen markant stigit i Finland och speciellt under den senaste veckan. Tänk noga på hur ni beter er:

 • Tvätta händerna oftare än vanligt och använd "käsidesin" som finns i varje klassrum och vid matsalen.
 • Ät endast under din egen lunchrast. Före 11.45 får ni absolut inte gå och äta, då det är grundskolans mattid!
 • Undvik stora samlingar på fritiden.
 • Kom inte till skolan med symptom.
 • Om du får ett meddelande i Koronavilkku att du blivit exponerad, följ hälsovårdens anvisningar och vid behov: meddela detta till din grupphandladare, håll dig i frivillig karantän och kontakta ämnesläraren ifall du behöver mer handledning än det som finns i Classroom osv.

Vi hoppas att vi alla på detta sätt hjälps åt att kunna hålla vår undervisning som närundervisning. Men naturligtvis kan vi inte helt själva påverka hur situationen utvecklar sig i Esbo. Var förberedda att det under hösten kan bli aktuellt med tuffa beslut kring distansundervisning.

Period 2 sätter igång den 5.10 med vårt årskursvis trappade schema. Schemat blir korrekt i Wilma mot slutet av nästa vecka. Jag skickar ett separat meddelande då ni fullständigt kan lita på Wilmas schema.

Många av er har säkert frågor kring skolans evenemang som julkonserten, penkis och gammeldans. Skolan planerar alla dessa evenemang tillsammans med studerandena men tar redan vid planeringen hänsyn till säkerhetsåtgärderna och alternativa sätt att genomföra evenemangen. Det sista som vi önskar att göra är att kallt ställa in evenemangen. Julkonserten är dock en knepigare fråga då den hålls så sent på kvällen, så där ber jag att ni alla är förberedda att tisdagen 22.12 eventuellt kan bli en vanlig skoldag, ifall julkonserten inte kan ordnas kvällen före pga pandemin.

För kännedom, snart kommer ni alla (studerande, vårdnadshavare och personal) att få en länk till en enkät gällande arbets- och lovtider 2021-2022, dvs. NÄSTA läsår. Ett separat Wilmameddelande skickas senare med enbart det som innehåll.

Lycka till med era kommande prov!

MVH,

Saana

11.9.2020

Hej alla!

De vanliga och årliga flunssapöpön cirkulerar, vilket lett till att i vissa grupper är det nästan hälften av studerandena som tvingas stanna hemma med snuva/hosta.

Några allmänna råd till alla dessa insjuknade:

 • för att ta reda på det du missar, kolla FÖRST på de digitala plattform som läraren använder. I de flesta fall handlar det om Google Classroom eller dylikt. Och OM du ÄNNU efter det är osäker på det som du ska göra, kontakta ämnesläraren med dina specifika frågor via Wilma.
 • kom ihåg att frånvaroanmälan görs till grupphandledaren, inte ämnesläraren.

Än så länge har vi inte några bekräftade coronafall här i Mattliden och därmed inga stora mängder av exponerade studerande. Läget kan ändras under en natt, men vi håller tummarna!

Ifall ni undrar om några eventuella distansundervisningsperioder, vill jag säga det följande:

 • om vi får coronafall och därmed ett flertal exponerade studerande som beordras i karantän, då diskuteras det säkert om nån form av distansstudieperiod för de berörda årskurserna. Då återkommer vi med info till alla.
 • om antalet i coronafall kraftigt ökar i Esbo så att nån linjedragning måste göras i hela Esbo, diskuteras detta på stadens nivå och besluten fattas först efter dessa diskussioner. Vi på Mattliden fattar inga egna proaktiva/förebyggande beslut om att hålla en större mängd studerande hemma.
 • om coronasituationen förblir på den nuvarande nivån (läget i Esbo har faktiskt blivit litet bättre på sistone), fortsätter vi med närundervisning med alla årskurser. Vi välkomnar våra abiturienter tillbaka till skolan då utvärderingsveckan börjar 25.9 men rekommenderar att de abiturienter som ännu har skrivningar 28.-29.9 eller 1.10 själva tar en funderare om ifall det ändå är bäst att de håller sig hemma fram till skrivningarna är över.
 • oberoende av skenariorna ovan fortsätter vi i period 2 med det årskursvis trappade schemat. Vi justerar det dock så att självstudielektionerna jämt fördelas över alla 8 positioner i stället för att de drabbar endast 4 positioner. Schemat kommer att synas korrekt i Wilma men först efter att studerandena klickat sina kursval inför period 2, dsvs. först mot slutet av september.

Kämpa på! Trevligt veckoslut! Och LYCKA TILL ALLA ABIN MED ERA SKRIVNINGAR! 

Saana

21.8.2020

Hej alla studerande!

HUHHUH, vilken vecka! Vi gratulerar er att ni överlevt och kämpat igenom oändligt växlande Wilmascheman och konstiga lektions- och rasttider! Det fanns, som väntat, några små missar i schemat ännu igår, men som tur har våra lärare varit på alerten och dessa misstag har kunnat fixas. Men kolla på ditt schema i jämna mellanrum så att du alltid har koll på dina lektioner. Rutinerna börjar säkert rulla på nästa vecka då både studerandena och lärarna hittat sig i skolcentret och skapat arbetssätt som ger utrymme även till rast och vila.

Det har fattats stora beslut denna vecka kring distansstudier och studentfestligheterna men kom ihåg: än så länge fram till 1.9 har vi hela huset i skolan med närundervisning. Studerandena i den 3. årskursen har förståeligt blivit oroliga kring den kommande distansperioden. Vi vill försäkra er att

 1. lärarna kommer att ta väl hand om er även då och kommer att kunna nås som om det var undervisning i klassrummet
 2. åk 3 inte behöver ha distansundervisning hela terminen. Ifall vi behöver efter 24.9 fortsätta med att ha en årskurs på distans, roterar vi årskurserna. Då blir det jämlikt mellan studerandena i Mattlidens gymnasium och då lär sig alla studerande att hantera distansstudier, vilket är ett viktigt redskap inför framtidens fortsättningsstudier. Alla "tar smällen" alltså och hjälps åt med att hantera koronaepidemin här hos oss. Åk 3 är den årskurs vi börjar med pga de sårbara studentexamensprov som närmar sig. Det var just på nyheterna i går kväll att ett helt gymnasium i Helsingfors börjar med distansstudier pga koronafall bland abiturienterna. Vi tänker på er säkerhet med detta beslut, även om det nu skulle kännas orättvist.
 3. på grund av vårens långa period av distansundervisning samt höstens specialarrangemang, erbjuder vi mer stöd än vanligt på gymnasiet i form av stödundervisning. Stödlektioner kan arrangeras i skolan eller via distans och antingen under håltimmar eller efter skolan kl. 15.00. Läraren kommer överens med sina studerande hur stödåtgärdena går till. Stödet kan även arrangeras så att lärarna under några lektioner delar upp en grupp och har alltså 2 lärare på plats under den lektionen. Vi uppmuntrar lärarna att sätta igång dessa stödåtgärder redan nästa vecka.

Men det enda som gäller nu är att andas in och andas ut. Det går bra! Vi fixar detta och vi hjälper er!

MVH,

Saana och Sussie