11.9.2020

Hej alla!

De vanliga och årliga flunssapöpön cirkulerar, vilket lett till att i vissa grupper är det nästan hälften av studerandena som tvingas stanna hemma med snuva/hosta.

Några allmänna råd till alla dessa insjuknade:

  • för att ta reda på det du missar, kolla FÖRST på de digitala plattform som läraren använder. I de flesta fall handlar det om Google Classroom eller dylikt. Och OM du ÄNNU efter det är osäker på det som du ska göra, kontakta ämnesläraren med dina specifika frågor via Wilma.
  • kom ihåg att frånvaroanmälan görs till grupphandledaren, inte ämnesläraren.

Än så länge har vi inte några bekräftade coronafall här i Mattliden och därmed inga stora mängder av exponerade studerande. Läget kan ändras under en natt, men vi håller tummarna!

Ifall ni undrar om några eventuella distansundervisningsperioder, vill jag säga det följande:

  • om vi får coronafall och därmed ett flertal exponerade studerande som beordras i karantän, då diskuteras det säkert om nån form av distansstudieperiod för de berörda årskurserna. Då återkommer vi med info till alla.
  • om antalet i coronafall kraftigt ökar i Esbo så att nån linjedragning måste göras i hela Esbo, diskuteras detta på stadens nivå och besluten fattas först efter dessa diskussioner. Vi på Mattliden fattar inga egna proaktiva/förebyggande beslut om att hålla en större mängd studerande hemma.
  • om coronasituationen förblir på den nuvarande nivån (läget i Esbo har faktiskt blivit litet bättre på sistone), fortsätter vi med närundervisning med alla årskurser. Vi välkomnar våra abiturienter tillbaka till skolan då utvärderingsveckan börjar 25.9 men rekommenderar att de abiturienter som ännu har skrivningar 28.-29.9 eller 1.10 själva tar en funderare om ifall det ändå är bäst att de håller sig hemma fram till skrivningarna är över.
  • oberoende av skenariorna ovan fortsätter vi i period 2 med det årskursvis trappade schemat. Vi justerar det dock så att självstudielektionerna jämt fördelas över alla 8 positioner i stället för att de drabbar endast 4 positioner. Schemat kommer att synas korrekt i Wilma men först efter att studerandena klickat sina kursval inför period 2, dsvs. först mot slutet av september.

Kämpa på! Trevligt veckoslut! Och LYCKA TILL ALLA ABIN MED ERA SKRIVNINGAR! 

Saana

21.8.2020

Hej alla studerande!

HUHHUH, vilken vecka! Vi gratulerar er att ni överlevt och kämpat igenom oändligt växlande Wilmascheman och konstiga lektions- och rasttider! Det fanns, som väntat, några små missar i schemat ännu igår, men som tur har våra lärare varit på alerten och dessa misstag har kunnat fixas. Men kolla på ditt schema i jämna mellanrum så att du alltid har koll på dina lektioner. Rutinerna börjar säkert rulla på nästa vecka då både studerandena och lärarna hittat sig i skolcentret och skapat arbetssätt som ger utrymme även till rast och vila.

Det har fattats stora beslut denna vecka kring distansstudier och studentfestligheterna men kom ihåg: än så länge fram till 1.9 har vi hela huset i skolan med närundervisning. Studerandena i den 3. årskursen har förståeligt blivit oroliga kring den kommande distansperioden. Vi vill försäkra er att

  1. lärarna kommer att ta väl hand om er även då och kommer att kunna nås som om det var undervisning i klassrummet
  2. åk 3 inte behöver ha distansundervisning hela terminen. Ifall vi behöver efter 24.9 fortsätta med att ha en årskurs på distans, roterar vi årskurserna. Då blir det jämlikt mellan studerandena i Mattlidens gymnasium och då lär sig alla studerande att hantera distansstudier, vilket är ett viktigt redskap inför framtidens fortsättningsstudier. Alla "tar smällen" alltså och hjälps åt med att hantera koronaepidemin här hos oss. Åk 3 är den årskurs vi börjar med pga de sårbara studentexamensprov som närmar sig. Det var just på nyheterna i går kväll att ett helt gymnasium i Helsingfors börjar med distansstudier pga koronafall bland abiturienterna. Vi tänker på er säkerhet med detta beslut, även om det nu skulle kännas orättvist.
  3. på grund av vårens långa period av distansundervisning samt höstens specialarrangemang, erbjuder vi mer stöd än vanligt på gymnasiet i form av stödundervisning. Stödlektioner kan arrangeras i skolan eller via distans och antingen under håltimmar eller efter skolan kl. 15.00. Läraren kommer överens med sina studerande hur stödåtgärdena går till. Stödet kan även arrangeras så att lärarna under några lektioner delar upp en grupp och har alltså 2 lärare på plats under den lektionen. Vi uppmuntrar lärarna att sätta igång dessa stödåtgärder redan nästa vecka.

Men det enda som gäller nu är att andas in och andas ut. Det går bra! Vi fixar detta och vi hjälper er!

MVH,

Saana och Sussie