KURSUTBUD VÅREN 2020:

M017 Stockholm i mitt hjärta ❤

Under kursen bekantar vi oss med Stockholm och Sverige utgående från litteratur, kultur och högskolestudier. Kursen inleds med två närstudiedagar i skolan, då vi läser och diskuterar litteratur om Stockholm samt bekantar oss med högskolor, högskolestudier och antagningen i Sverige. Kursen avslutas med ett tre dagars studiebesök till Stockholm, med kulturellt program och besök till högskolor i Stockholm, där vi även träffar finländska studerande. Kursen är för dig som vill bekanta dig närmare med den sverige-svenska kulturen, Stockholm som stad och som är nyfiken på att kanske studera i vårt västra grannland efter gymnasiet. 

 

FRB211 / FRB313   Allons en France!

Denna kurs riktar sig till andra årets studerande (åk 18) som läser franska. Kursen ordnas i samarbete med researrangören Pierre Overall. Kursdeltagarna kommer under veckan att bo hos franska värdfamiljer samtidigt som de deltar i en språkkurs som leds av franska språklärare specialiserade på franska som främmande språk (FLE). Varje dag ordnas även gemensamt program, vi besöker sevärdheter och deltar i kulturella aktiviteter. Resan är ett utmärkt tillfälle att pröva på och utveckla sina franska språkkunskaper i det verkliga livet samt en unik chans att lära sig mer om den franska vardagen och kulturen.

TYB212 / TYB314   Språkresa till Tyskland

Språkresa till Köln. Undervisning måndag till fredag kl. 9-12.15. Guidat program under tre eftermiddagar. Inkvartering i familj. 

FY10   Kärnfysik (CERN) Particle Physics (CERN)

Målet med resan är att besöka CERN i Schweiz där vi får en guidad tur, tar del av föreläsningar och utställningar samt bekantar oss med vikten av partikelfysik och forskningen i det. Resan kan vara intressant för dem som är intresserade av fysik och som är genuint intresserade av att utforska området. Vi kommer också att besöka vetenskapliga muséer och utställningar i Genève, t.ex. vetenskapshistoriska muséet och botaniska trädgården.

KON03 Konst för alla sinnen - Arts & Archaeology

Kursen tar dej på en kulturresa till Toscana, Italien. Under kursen bekantar vi oss med den omkringliggande miljön, arkitekturen och det italienska köket samt hämtar inspiration till eget konstskapande i olika tekniker, under experters ledning på  La Vigna Art Studios, Pisa. Kursen är avsedd främst för dem som planerar avlägga gymnasiediplom i bildkonst. 

TS01 I antikens fotspår & gemenskap och främlingskap i dag

Vi bekantar oss med antikens filosofi, religion och litteratur i autentisk omgivning i Grekland. Vi överväger vad gemenskap och främlingskap betyder i dagens Europa, vi möter dem som valt att betala ett högt pris för att bli del av den europeiska gemenskapen. Innehåll: resa till Grekland, antikens filosofi och litteratur, möten med flyktingar som tagit sig över Medelhavet. 

GY06   Vintersportkurs i Pyhä / Winter sport course in Pyhä  

Syftet med kursen är att låta studerande bekanta sig med olika former av vintersporter såsom slalom, snowboard, telemark och längdskidåkning. Kursen ordnas tillsammans med Haukilahden lukio och Leppävaaran lukio. 

MO11   Kreativ svenska

Under kursen jobbar man med skriftliga och muntliga övningar som stimulerar och utvecklar fantasin och skaparglädjen. Man utgår från studerandenas önskningar och jobbar bland annat med drama, kreativt skrivande, kortfilmsproduktion, eller annat valfritt projekt.

ENA10   Drama

The course is centred around drama in English. Students will work in small groups on a 10 minute play of their choosing. On the last day of the course, they will perform the plays in front of an audience.

ENA11   Creative Writing and Yoga

Är du intresserad av att vara kreativ? Yogaövningar ökar kreativiteten och minskar stress, ångest och spänning. Vi erbjuder klassisk Hatha-yoga: mild fysisk rörelse, andningsövningar och avkoppling. Vi erbjuder också möjligheten för dig att arbeta med dina kreativa skrivfärdigheter. Vi kommer att skriva poesi, sångtexter, noveller och alla andra slags texter som du är intresserad av. The course is in English.

KIB309   Lär dig prata kinesiska på en vecka (½ kurs)

Det här är en intensivkurs för dig som inte har läst kinesiska tidigare och vill prova på ett nytt språk som är det mest talade i världen. Under en veckas tid lär du dig snabbt och effektivt ord och uttryck som är användbara i många olika situationer. På kursen börjar vi från grunden och arbetar i lugn takt. Undervisningen sker huvudsakligen på kinesiska och fokus ligger på muntlig kommunikation. Vi bekantar oss samtidigt med kulturen och samhället där språket talas. 

MAA14 Ekonomisk matematik

Index-, kostnads-, transaktions-, kredit- och skattekalkyler, personlig ekonomi, placeringar, talföljder och summor i ekonomiska sammanhang. Kursen är ämnad för dem som läser lång matematik.

BI07 Practical Natural Sciences

An interdisciplinary course that combines a field course in biology with lab work in chemistry. We will experiment with materials from nature. The course includes eg dying with plants, natural cosmetics, extracting and distillation of colour substances and fragrances, bird watching and water sampling in Laajalahti and visits to the Botanical Garden and the Natural History Museum.

SL07   Projektkurs i samhällslära: Regeringsförhandling som rollspel

Kursen går ut på att de studerande i form av ett rollspel genomför förhandlingar med syfte att bilda en ny regering. Utifrån ett givet valresultat ska de studerande, som intar roller som representanter för finländska politiska partier, förhandla fram ett regeringsunderlag. Några studerande bildar ett mediateam som bevakar förhandlingarna. Rollspelet avslutas med presskonferenser där regeringspartierna presenterar sitt nya regeringsprogram och oppositionspartierna presenterar sina strategier för den kommande mandatperioden. Kursen stärker kommunikativa förmågor, samarbetsförmåga och argumentationsfärdigheter. Kursen tillämpar och fördjupar kunskaper om politiska ideologier, Finlands politiska partier och det finländska politiska systemet.

PS07   Socialpsykologi

Kursen behandlar bl.a. attityder och attitydernas uppkomst samt hur de förändras. Orsaken till fördomar, aggressivt beteende, våld och kulturkrockar. Gruppbildningar, gruppsammansättningar och olika ledarstilar inom olika grupper. Olika könsroller och sexism. Status, fördomar och konflikter.

HÄ05 Röda korsets kurs i första hjälp (½ kurs)

Kan du ge första hjälpen? Kom på kurs och lär dig grunderna i första hjälp under ledning av en professionell utbildare från Röda korset. Efter avlagd kurs får du ett intyg över dina kunskaper. 

KON02   Tvärkonstnärligt musikprojekt: Skolmusik 2020

Tycker du om att sjunga? Kom med på Skolmusik-kursen! Vi övar in repertoaren inför Skolmusik som hålls i Jakobstad 7.5-9.5.2020. Erfarenhet som körsångare önskas, då det mesta av repertoaren är flerstämmig. 

TS03   Arbetslivsfärdigheter - Work experience

Ut i arbetslivet! Under kursen behandlas arbetslivet med allt vad det innebär. Hur fungerar en arbetsintervju? Hur ser en bra CV ut? Vilka arbetslivsfärdigheter har du redan, vilka behöver du utveckla? Vad är viktigt att ta i beaktande på en arbetsplats? Under veckan får du under tre dagars tid bekanta dig med en arbetsplats/ bransch av eget val (ti-to). Med skolcoach Anna Nordström funderar vi kring våra personligheter och vad man måste tänka på när man arbetar tillsammans med andra som inte alltid tänker som vi själva gör. Närstudier må & fre.

ÖK07   LEAP 2020

Vill du knyta kontakter runt omkring Europa? Tycker du om att jobba i grupp och bekanta dig med sevärdheter, kultur och olika sorters aktiviteter? LEAP (Linked European Awareness Project) innehåller just detta. Projektet började över 20 år sedan och Mattliden samarbetar fortfarande med skolor i fyra andra länder. Projektet landar hos oss under hösten 2020 och nu behöver vi engagerade studerande för att planera allt från aktiviteter i skolan och utanför till boende och kvällsprogram. Du får gärna ha medverkat i LEAP tidigare - ditt bidrag är väldigt värdefullt. Vi planerar Finlands LEAP höst under flex-veckan. Du förväntas delta i projektet följande höst. En del av platserna till vårens resa 2020 (samt möjligtvis en resa 2021) reserveras till kursdeltagare.

MAA12   Algoritmer i matematiken

Kursen behandlar iteration, Newtons metod, divisions-algoritm och delningsekvation för polynom, Simpsons regel.  Kursen är ämnad för dem som läser lång matematik.