Vildmarkskursen

Vildmarkskursen erbjuder studerande en möjlighet en respit från vardagen i skolan. Tillsammans med studerande från Kemijärven lukio vandrar en grupp Mattlidenstuderande varje september i Pyhä-Luosto nationalpark och övernattar utomhus. Under kursen lär vi oss hur vi rör oss i och förhåller oss till naturen på ett respektfullt och hållbart sätt, samt färdigheter såsom att laga mat på trangia och att sätta upp tält. Vi lär känna finskspråkiga studerande och lär oss samarbeta sinsemellan och röra oss i naturen på ett sätt som beaktar allas behov. Kursen är tänkt såväl för studerande som gärna ägnar sig åt friluftsliv på sin fritid, som för studerande som inte har tidigare erfarenhet av friluftsliv och vill stiga ut ur sin bekvämlighetszon. För samtliga studeranden erbjuder kursen möjligheten att upptäcka nya sidor av sig själv.

Daniela Söderback (lektor i engelska)

 

Debate Competition

Mattlidens gymnasium has participated in the debate competition arranged by the Federation of Finnish British Societies since 2015. It’s a great opportunity to develop your debating skills in English, as well as meet other young people from all over Finland. We cooperate with university debate societies (they offer coaching and workshops to students). In 2015, Mattlidens won the national competition and the team went to Slovenia for an international debate competition. 

Anna Martikainen (IB coordinator) Ung företagsamhet - ett år som företagare

I Ett år som företagare-kursen grundar de studerande ett UF-företag som fungerar med riktiga pengar. Programmet pågår ett helt läsår och kombinerar teori och praktik samt är ett roligt och praktiskt verktyg för att lära sig företagsamhet och arbetslivsfärdigheter. UF-företagen har även möjlighet att delta i de nationella Uskalla yrittää -tävlingarna. Inom UF samarbetar vi med Affärsgymnasiet i Helsingborg i Sverige, och det finns möjlighet för de studerande att samarbeta med ett UF-team i Helsingborg. 

Tony Valtonen (handledande lärare)